Új jelszó kérése
MYLA MAGAZIN - STÍLUS, ÉLETMÓD, KREATÍV TIPPEK
2012.08.31 12:17

Lecsórecept Nyereményjáték

Az elmúlt hétvégén rendezték Szentesen Magyarország legnagyobb lecsófesztiválját. A Tied a legtutibb lecsórecept? Küldd el nekünk, s nyerj vele akár két értékes ékszert is!

2012. augusztus 31. és szeptember 2. rendezték Szentesen a XI. lecsófesztivált, amelyik egyúttal Magyarország legnagyobb lecsófesztiválja is. A szentesiek váltig állítják, hogy az ő lecsójuknak nincs párja. Ezzel biztos sokan vitatkoznának, hiszen bár a lecsó balkáni eredetű étel, mégis a magyar gasztronómia egyik meghatározó tradicionális ételének számít, már-már hungarikumként tekintünk rá. Szinte nincs olyan család, ahol ne készítenék, hiszen az alapanyagok gyakorlatilag mindig kéznél vannak, de a nyár mindenképpen elengedhetetlen étele. Mondhatnánk, hogy ahány ház, annyi lecsó.

 

Lecsót ugyanis sokféleképpen lehet készíteni. Tojásos? Tejfölös? Kolbászos? Rizses vagy tarhonyás? Esetleg chilis, babos vagy gombás? Talán aszalt gyümölcsös? Netán vörösboros? Egy biztos: mindenkinek meg van a jól bevált saját lecsóreceptje, amelyre esküszik. Lehet, hogy a szülők tanították Neked, nekik meg az ő szüleik, és így tovább. Ez az a recept, amin semmi pénzért nem változtatnál. Van egy apró, kis mozzanata, ami csak a Tied, ami különlegessé teszi a lecsódat. Biztos vagy benne, hogy megnyernél egy értékes ékszert a Te lecsórecepteddel?

 

Küldd el nekünk a Te lecsóreceptedet, s NYERJ vele akár KÉT ÉRTÉKES ÉKSZERT is! Az egyik díjat azok között sörsoljuk ki, akik elküldik saját lecsóreceptjüket, a másik díjat pedig az nyeri el, aki megosztja a nyereményjátékot a Facebookon. Küldd el nekünk Te is a legtitubb lecsóreceptedet és zsebeld be Te legalább az egyik ékszert – vagy akár mindkettőt!

 

A lecsórecept beküldésének határideje: 2012. szeptember 16. (MEGHOSSZABBÍTVA!)

 

A lecsóreceptet beküldők és a nyereményjátékot megosztók között a következő ékszert sorsoljuk ki: Szép Heléna medál Swarovski Elements kristályokkal - az ékszer 8 féle színben kapható, s a nyertes választja ki, melyik tetszik neki a legjobban!

 





Email*
Név*
Lecsórecept*

Az e-mail címem megadásával hozzájárulok, hogy az LN Design Kft részemre hírlevelet küldjön.


 

Eddig versenyben lévő receptek:

 

Bartlné Janicsek Csilla: Lecsórecept 4 főre: Hozzávalók: három fej hagyma, fél pár szárazkolbász, 10 db paprika, 5 db paradicsom, 2 pár virsli vagy grillkolbász só, bors, ketchup. Három fej hagymát megpucolunk, apróra vágjuk, s kevés olajon feltesszük dinsztelni. Egy fél pár szárazkolbászt felszeletelünk és a hagymára tesszük. Az edény tartalmát folyamatosan kevergetjük. A 10 db paprikát keskeny csíkokra és kis darabokra vágjuk, majd a hagyma-kolbász mellé tesszük. Az 5 db paradicsomot apró darabokra vágjuk és hozzátesszük. A hozzávalók levet engednek és így valóban sült zöldségekből fog készülni a lecsónk. Izlés szerint sózzuk, borsozzuk, s egy kevés ketchupot is teszünk hozzá. A végén 2 pár virslit (vagy grillkolbászt) apró darabkákra vágunk és hozzátesszük az edény tartalmához, így még 5 percig hagyjuk rotyogni. Az elkészítés kb. 25 percet vesz igénybe, fontos, hogy folyamatosan kevergessük a hozzávalókat, nehogy leégjenek. Jó étvágyat

 

Kiss Istvánné: 25 dkg kenyérszalonna 5 nagy fej hagyma 1 kicsi főzőtök, kb fél kg 5 nagy paradicsom 7-8 nagy paprika 30-40 dkg kolbász kevés olaj, só Az apró kockákra vágott szalonnát kevés olajon addig sütöm, amíg kisült belőle a zsír. Ráteszem az apróra vágott hagymát, sózom és addig pirítom, amíg üveges lesz. Ekkor jön a lereszelt tök, majd lefedem, pár percenként megkeverem és addig főzöm, amíg az egész krémmé változik. Ez legalább fél óra. Közben a paradicsomokat leforrázom, meghámozom, a paprikát kicsumázom és mindkettőt kockára vágom. Amikor már a tök szétfőtt, akkor megy bele a paradicsom, majd 10-15 perc múlva a paprika. További 10 perc főzés után mehet bele a felkarikázott kolbász. Még 5 percig főzöm és fehér kenyérrel tálalom.

 

Kovács Enikő: Cukkinis lecsó 50 dkg cukkini 20 dkg paprika 20 dkg paradicsom 10 dkg parmezán sajt 1 fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma olívaolaj só bors A vörös- és fokhagymát aprítsd fel, és pici olívaolajon párold meg. A cukkinit hámozd meg, kockázd fel, és dobd a hagymára. Sózd, borsozd ízlésed szerint, majd a szintén kockára vágott paradicsomot és a felkarikázott paprikát add hozzá, és főzd meg. Ha minden megpuhult, szórd rá a tetejére a reszelt parmezánt, és már tálalhatod is.

 

László Éva: Közepes nagy hagymát felszelem, olajon átdinsztelem, beleszelek 10 db paprikát, 2 közepes nagyságú paradicsomot, sózom és főzöm. Nálunk ez az alap a mártogatós lecsó. Sosem főzzük teljesen puhára, kicsit roppanós a paprikánk, mi így szeretjük. De ha valakinek kedve szottyan rá kolbásszal, tojással dúsíthatja. Esetleg virslivel de akkor nálunk már tarhonya is jár hozzá.

 

Márton Erzsébet: Lecsó spenóttal Hozzávalók a lecsóhoz: Húsmentesen táplálkozó blogtársaminak az első adalék bűntetésmentesen mellőzhető, helyettesítendő némi olajjal :) 2 szelet szalonna 0,5-0,8 kg. újburgonya 3 szál murok (sárgarépa) 5-6 db zöldpaprika 1 kaliforniai paprika 2-3 db paradicsom egy marék zöldhagymaszár egy marék spenót (paraj) 1 szál új fokhagyma Elkészítés: A megmosott, félbe vágott újkrumplikat tepsiben sütjük meg. A szalonnát apró kockákra vágva megpirítjuk, időközben fokhagymát dobunk bele, kiszedjük egy tányérba. Ez és a sült krumpli majd a végén kerül a lecsóba. A felvágott zöldhagymát megdinszteljük a szalonna zsírján, majd a reszelt murkot hozzáadjuk. Fedő alatt pároljuk félpuhára, ekkor megy bele az aprózott zöld- és kaliforniai paprika. Pár perc párolás után adjuk hozzá a paradicsomokat, a felhasználandó szószt, és készre pároljuk mindet. Ekkor tesszük hozzá a csíkokra vágott spenótot, sültkrumplit és szalonnapörcöket, néhány keverés után lefödjük ismét, és szigorúan 1-2 percig hagyjuk csupán párolódni, puhulni. Így nem rontják el a gasztronómiai látványosságot a szétcincált spenótcsíkok.

 

Kovács Veronika: Rakott lecsó hozzávalók 4 főre 50 dkg darált sertéshús 50 dkg burgonya 50 dkg zöldpaprika 25 dkg paradicsom 3 fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 20 dkg húsos füstölt szalonna 1 húsleveskocka 4 tojás só őrölt bors elkészítés Összegyúrjuk a darált húst 1 fej nagyon apróra vágott vöröshagymával, a tört fokhagymával, a sóval meg az őrölt borssal. Egy mély tűzálló tálat vékony szalonna szeletekkel kibélelünk, erre terítjük a meghámozott, karikára vágott burgonya felét. Ráfektetjük a karikára vágott paradicsomot, a zöldpaprikát meg egy hagymát, és beborítjuk a darált hússal. Erre a maradék szintén karikákra vágott paradicsom, zöldpaprika meg a hagyma kerül. (Két paradicsomot félreteszünk a díszítéshez.) Végül befedjük a maradék szeletelt burgonyával. 1 dl vízben feloldjuk a húsleveskockát, és ha kihűlt, simára keverjük a nyers tojásokkal. Ezzel öntjük le a rakott lecsót, és a félretett paradicsommal díszítjük, letakarva 45 percig sütőbe toljuk. Végül a fedőt levéve addig sütjük, amíg a burgonya meg nem puhul, és a teteje szép ropogós lesz. sütési hőfok: 200°C

 

Szilágyi Renáta: A hagymát felkockázzuk,olajon üvegesre pirítjuk,pirospaprikát adunk hozzá. Aztán jöhet a paprika,paradicsom, 2 darab pörköltszaftkocka,annyi víz,amennyi ellepi. Fűszerezés:só,bors. A végén virslit adok hozzá. Jó étvágyat!

 

Szabó Veronika: Tejfölös lecsó Hozzávalók 4 személyre: 1 kg paprika 4-5 fej hagyma 1/2 kg paradicsom 10 dkg füstölt szalonna 1 kis pohár tejföl 1,5 dl tej 1 evőkanál liszt 1 teáskanál pirospaprika 1 mokkáskanál őrölt kömény 1 csipet cukor só, bors ízlés szerint Elkészítés: Először is a szalonnát szeletekre vágom, beirdalom, kisütöm a zsírját, majd kiveszem és félre teszem. A paradicsomokat egy-két percre forró vízbe teszem, míg megreped a héjuk, utána pedig hideg vízbe, így nagyon könnyen meg tudom hámozni. A szalonna zsírján megdinsztelem a felszeletelt hagymát, lejjebb veszem alatta a lángot, és hozzáteszem a pirospaprikát, egy picit pirítom, majd hozzáadom a köményt, a sót és a borsot, beledobom az ujjnyi vastagra szeletelt paprikát és hozzá teszek egy csipet cukrot is, átforgatom, majd hozzáadom a hámozott, darabolt paradicsomot is. Mikor félpuhára főtt, felöntöm a tejjel(ez azért kell bele, hogy kicsit finomítson a tejföl savanyúságán) és a liszttel elkevert tejföllel behabarom. A hideg tejfölhöz hozzá merek a forró lecsó levéből így keverem ki, így nem csomósodik össze a tejföl az ételben. Majd az egészet összeforralom, és már lehet is tálalni a sült szalonnával, fehér kenyérrel vagy pirítóssal, az egészet friss apróra vágott snidlinggel díszítem.

 

Haskó Pálné: Egy nagy serpenyőben egy nagy fej vöröshagymát apróra vágok,és olajon megdinsztelem.Egy kilogram paprikát apró kockára vágok,a hagymára teszem, hozzávágok egy erőspaprikát,sózom és együtt pirítom tovább.Egy fél kilogramm paradicsomról a héját lehúzom/forró vízbe teszem pár percre/apróra összevágom,és a megpuhult paprikára öntöm.Ha szét fő a paradicsom is már fogyasztható. Puha kenyérrel tunkolni a legjobb.

 

Kosztelnik Lászlóné: Lecsós hátszín szelet Hozzávalók, 40dkg hátszín,10dkg füstölt szalonna 3db paradicsom, 3db paprika,2 nagy fej vöröshagyma, só, bors. A hászínből szeleteket vágunk,kiklpofoljuk, és sózzuk. Roston mindkét oldalát elősütjük kevés zsiradékban. Elkészítjük a szalonnás lecsót, kockára vágjuk a szalonnát,serpenyőben kiolvasztjuk, hozzáadjuk a kockákra vágott vöröshagymát és megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, sózzuk, borsozzuk.Az elősütött szeleteket a lecsóba puhára pároljuk.Tarhonyával tálaljuk.

 

Iván Zoltánné: Lecsós szendvics Hozzávalók: 12 szelet kenyér, 10 dkg füstölt szalonna, 4 húsos paprika, 1 nagy főtt burgonya, 2 paradicsom, 5 dkg reszelt sajt, 1 gerezd fokhagyma, só,bors fehér bors..esetleg őrölt paprika.. Elkészítés: A hagymát a paprikát a szalonnát és a főtt paprikát ledarálom majd sózom borsozom, fokhagymával ízesítem. Ezután hozzáadom az apróra vágott paradicsomot , és a lecsós krémet rákenem a kenyérszeletekre. Előmelegített forró sütőben szép világos aranyszínre sütöm a tetejére szórt reszelt sajtot:))

 

Virtyó Attiláné: Hozzávalók 2 személyre (jó étvágyú 2 személyre :) ) 2 nagyobb fej vörös hagyma 1/2 kg paradicsom 2 kiló lecsópaprika 2-3 tojás 1 bögre rizs 1 szál Gyulai,vagy hasonló jellegű kolbász (enyhén csípős fajta is lehet) 2-4 darab virsli olaj,só,bors,pirospaprika,pici cukor A hagymát karikára vágom,és üvegesre párolom,majd megszórom pirospaprikával,amit simára (csomómentesre) elkeverek.A szintén felkarikázott paprikát beleöntöm,és pár percig kevergetem a pirospaprikás hagymával. Nem nagy lángon,ne égjen oda.Ezután jön rá a paradicsom(ezt is karikára vágom,de ha valaki akarja kockázhatja is)pár mozdulattal összekeverem,majd felöntöm annyi vízzel,hogy bőven ellepje az egyveleget. Sózom,borsozom,és egy picit (egy kis kávéskanálnyi) cukrozom. Utóbbi nem érződik a kész ételen,mégis más ízt ad a lecsónak.Már ekkor beleteszem a (mily meglepő) karikára vágott kolbászt. Én közben félig megfőzöm a rizst,s mikor majdnem kész a lecsó beleteszem,hogy véglegesen ott puhuljun meg,és a lecsó levét szívja magába. Figyelem! A rizs sok levet felvesz erre figyeljetek oda.A tojásokat feltöröm egy bögrébe kissé felverem,majd beleöntöm a lecsóba. A felkarikázott virsliket a főzés befejezése előtt,a még rotyogó ételbe tesszük.Kb 4-6 perc elteltével levesszük a tűzről. Türelmesen várjuk meg míg kihűl,mert a forró ételeknek nem lehet kiélvezi az ízét. Ez mindenre vonatkozik. Jó étvágyat kívánok.

 

Surányi Mária: Tarhonyás cukkinis-padlizsános lecsó Hozzávalók 4 főre: 3 ek napraforgó olaj, 3 db közepes vöröshagyma, felkockázva, 3 g fokhagyma, finomra vágva, 3 ek házi őrölt pirospaprika, 3 db bébi padlizsán felkockázva, 3 db zsenge, sárga bébi cukkini, felkockázva, 18 db zöldpaprika, vékonyan felkarikázva, 10 db hámozott paradicsom, felkockázva, 2 db piros kaliforniai paprika, kicsikre vágva, só és bors ízlés szerint, 8 db tojás, kevés só Petrezselymes tarhonyához: 1 ek napraforgó olaj, 500 g. sörétes tarhonya, 1 csokor friss petrezselyemzöld, finomra vágva, só Elkészítés A padlizsánokat mossuk, két végét levágjuk, felkockázzuk, lesózzuk, legalább 30 percig állni hagyjuk benne. A cukkinit mossuk, két végét levágjuk, felkockázzuk. A zöldpaprikákat kicsumázzuk, vékonyan felkarikázzuk. A paradicsomokat hámozzuk, felvágjuk nagyobb darabokra. A hagymákat pucoljuk, daraboljuk. A tojásokat egy tálban felverjük. Olajon a hagymákat kevés sóval fedő alatt megpároljuk, beletesszük a tűzről levéve, a pirospaprikát, sót és borsot, a zöldpaprikákat, a paradicsomot, a cukkinit, a kaliforniai paprikákat, a lecsöpögtetett padlizsánkockákat, majd a tűzre visszatéve, kis lángon, fedő alatt készre pároljuk,kb. 30 percig. Közben kóstoljuk, szükség szerint ízesítjük, és ha minden puha és finom, a felvert tojásokat ráöntve, elkeverjük, készre sütjük a tojást rajta, keverés mellett. Egy lábasban az olajon megpirítjuk a tarhonyát, világos barnára, majd a forró, sós vízzel felöntjük, néhányszor megkeverjük, majd kis lángon, fedő alatt főzzük, kb. 10-12 percig, ekkor belekeverjük a finomra vágott petrezselymet, 4-5 perc főzés után kikapcsoljuk, lefedjük, és hagyjuk, hogy a gőzben a tarhonya megszívja magát, kipereghessen.Tálalható.

 

Czibókné Grábler Judit: 4 főre: egy nagyobb vöröshagyma,30-40 dkg paradicsom,60-70 dkg paprika,só,bors,egy tojás,2db kis kocka lágy sajt,10 dkg kockázott szalonna A kockázott szalonnát megpiritom,ha kezd barnulni,hozzáadom a kockázott vöröshagymát.Üvegesre piritom.A megtisztitott paprikát és paradicsomot felkarikázom,illetve félkarikárom.Ha jó a hagyma hozzáadom azt is.Sózom,borrsozom.Kis vizet lehet önteni alá.Egy 5 perc forralás után ráöntöm a habositott tojást és a felkockázott sajtot.Akkor jó,ha a tojás megsült,tálaláskor meg lehet szórni darált paprikával a teteját,aki szereti csipősen az pedig azzal.

 

dr.Gönczy Józsefné: Hozzávalók 4 főre: 8 db zöldpaprika, kb. 3/4 kg paradicsom, 3 fej hagyma, 15 dkg füstölt szalonna, 3 gerezd fokhagyma, só, bors, cukor, pirospaprika (ízlés szerint), kolbász Elkészítés:a füstölt szalonnát pici olajon megpirítjuk, ízlés szerint felkarikázott kolbászt dobunk mellé. Mikor kész van, kiszedjük a zsiradékból (félretesszük) és megdinszteljük az apróra vágott hagymákat. Kb. a felénél beletesszük az apróra vágott vagy fokhagymanyomón kinyomott fokhagymát is.Ha kész, levesszük a tűzről és belekeverjük a pirospaprikát.A zöldpaprikát kis darabokra vágjuk, beletesszük a paprikás hagymába, visszatesszük a tűzre, megsózzuk, borsozzuk. A paradicsomokat forró vízbe dobjuk, pár perc után könnyen le tudjuk hámozni, kis darabokra vágjuk és rádobjuk az eddigiekre. Kis só, bors, cukor és hagyjuk együtt rotyogni őket. Visszatesszük a pirított szalonnát és kolbászt is, hagy legyenek együtt.Mikorra a paradicsom szépen szétfő, a paprikánk is kellően megpuhul (de maradjon kicsit roppanós)és már kész is. Lehet még virslit is belefőzni, variálható rizzsel, tarhonyával, tojással, ki hogy szereti. Jó étvágyat!

 

Bodó Krisztián: Tarhonyás lecsó kolbásszal 10 dkg húsos füstölt szalonna, 40 dkg hagyma, 1,2 kg zöldpaprika, 40 dkg paradicsom, 1 ek pirospaprika, 1-2 gerezd fokhagyma, 20 dkg lecsókolbász, 1 kk cukor, só, fél kg párolt tarhonya. A paprikát kicsumázom, karikákra vágom, a paradicsomokat nyolcadolom. A szeletelt szalonnákat kiolvasztom, az apróra vágott hagymát aranysárgára pirítom rajta. Megszórom pirospaprikával, majd azonnal rádobom a paprikát és a paradicsomot, valamint a zúzott fokhagymát. Sózom, majd fedő alatt puhára párolom. Félidőben belekarikázom a lecsókolbászt, szükség esetén cukorral ízesítem. A kész lecsóba belekeverem a készre párolt tarhonyát. Puha kenyérrel tálalom.

 

Magyar Melinda: Rizses lecsó sült virslivel 10 dkg húsos füstölt szalonna, 40 dkg hagyma, 1,2 kg zöldpaprika, 40 dkg paradicsom, 1 ek paprika, 1-2 gerezd fokhagyma, 20 dkg füstölt kolbász, 1 kk cukor, só, fél kg párolt rizs. A paprikát kicsumázom, karikákra vágom, a paradicsomokat nyolcadolom. A szeletelt szalonnákat kiolvasztom, az apróra vágott hagymát aranysárgára pirítom rajta. Megszórom pirospaprikával, majd azonnal rádobom a paprikát és a paradicsomot, valamint a zúzott fokhagymát. Sózom, majd fedő alatt puhára párolom. A kész lecsóba belekeverem a párolt rizst. Tálaláskor a tetejére fektetem a sült virsliket.

 

Müller Petra: Lecsó télire: 4 kg paprika 2 kg paradicsom 1 ek só 1 csapott tk szalicil A paradicsomoknak le húzzuk a héját, majd nagyobb darabokra vágjuk. A paprikákat felszeleteljük. Egy nagyobb edénybe feltesszük a paradicsomot főni. Amikor levet enged, beletesszük a felszeletelt paprikákat és a sót, majd kb. 10 percig főzzük. 10 perc elteltével keverünk bele 1 csapott tk szalicilt. Végül üvegekbe adagoljuk, és a tetőkkel szorosan lezárjuk azokat. Szárazdunsztba helyezzük, amíg ki nem hűlnek.

 

Józsa Márta: Cukkinis "fitness" lecsó Egy bögrényi gerslit 3-4 órára hideg vízbe áztatunk. 2-3 ek. olívaolajon pirítsunk aranybarnára 2 nagy fej felkockázott vöröshagymát, majd adjunk hozzá a gerslit és 1 kg paradicsomot. Fedő alatt pároljuk, amíg a paradicsom kevés levet ereszt (én csak kockákra vágni szoktam, aki nem szereti a paradicsomhéjat a lecsóban, forrázza le és hámozza meg előbb) Ezután adjunk hozzá 1kg paprikát, 2 cukkinit, felkockázva, 6 gerezd fokhagymát összetörve, majd sózzuk, borsozzuk. Időnkét kevergetve, fedő alatt főzzük, amíg kész nem lesz a cukkini és a gersli. Német barnakenyérrel a legjobb. Jó étvágyat!

 

sne39: Rakott lecsó hozzávalók 4 főre 50 dkg darált sertéshús 50 dkg burgonya 50 dkg zöldpaprika 25 dkg paradicsom 3 fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 20 dkg húsos füstölt szalonna 1 húsleveskocka 4 tojás só őrölt bors Elkészítés Összegyúrjuk a darált húst 1 fej nagyon apróra vágott vöröshagymával, a tört fokhagymával, a sóval meg az őrölt borssal. Egy mély tűzálló tálat vékony szalonna szeletekkel kibélelünk, erre terítjük a meghámozott, karikára vágott burgonya felét. Ráfektetjük a karikára vágott paradicsomot, a zöldpaprikát meg egy hagymát, és beborítjuk a darált hússal. Erre a maradék szintén karikákra vágott paradicsom, zöldpaprika meg a hagyma kerül. (Két paradicsomot félreteszünk a díszítéshez.) Végül befedjük a maradék szeletelt burgonyával. 1 dl vízben feloldjuk a húsleveskockát, és ha kihűlt, simára keverjük a nyers tojásokkal. Ezzel öntjük le a rakott lecsót, és a félretett paradicsommal díszítjük, letakarva 45 percig sütőbe toljuk. Végül a fedőt levéve addig sütjük, amíg a burgonya meg nem puhul, és a teteje szép ropogós lesz.

 

Imre Zsuzsanna: 2 szelet füstölt szalonna 1 szál füstölt csípős kolbász 80 dkg lecsópaprika 2 db csípős hegyes zöldpaprika chilipaprika 2 db vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 30 dkg paradicsom 1/2 pohár rizs olívaolaj só őrölt feketebors őrölt pirospaprika piros arany Így készítem: A szalonnát csíkokra, a paprikákat karikára, a hagymákat apróra vágom, a paradicsomot szeletelem. Egy serpenyőbe beleteszem a hagymákat és a rizst, öntök rá olajat, s éjszakára a hűvös kamrába teszem.(hűtőszekrény alsó rekesze is megfelel,kamra hiányában) Másnap a serpenyőben megpirítom a hagymákat, a rizst és a chilit, majd beleteszem a paprikákat, végül a patadicsomot, fűszerezem. Időnként megkavarom, hogy ne kapjon oda. Felszeletelem a kolbászt, amikor már majdnem kész a lecsó, beleteszem. Néhány perc után kikapcsolom a tüzet, s lefedve hagyom, hogy hőntartáson párolódjon tovább a rizs.Isteni finom ! :)

 

Szőllős Anett: Halas spenótos lecsó cukkinivel 3 fej vöröshagyma 1 darab cukkini 2 darab zöldpaprika 1 marék spenot 4 darab paradicsom 50 dkg busa v. ponty 1 evőkanál zsír 20dkg füstölt szalonna 1 ízlés szerint só, pirospaprika 1 darab erőspaprika 6 dl víz A szalonnán olvasszuk meg a zsírt, majd ebben pároljuk meg a felkarikázott hagymát,cukkinit és paprikát. Mikor megpuhultak a zöldségek hozzáadjuk az ugyancsak felkarikázott paradicsomot és erős paprikát.sózzuk pirospaprikázzuk Addig főzzük így, amíg már minden megpuhul, majd beletesszük a besózott halszeleteket a spenotot és 6 dl vizet. Addig főzzük így, míg a halszeletek is megfőnek.


Váradi-Czinczár Aranka: Ratatouille - francia lecsó hozzávalók 2 főre 1-2 nagyobb fej hagyma 4 nagyobb érett paradicsom 4 vastag húsú paprika 1 nagyobb zsenge padlizsán 2 közepes zsenge cukkini 1 tk cukor 1 nagyobb babérlevél 2-3 ág kakukkfű 6-8 bazsalikomlevél 2-3 gerezd fokhagyma 1 kis csokor petrezselyemzöld olívaolaj só elkészítés Meghámozzuk, és fölkockázzuk a paradicsomot. Vékony csíkokra szeleteljük a hagymát. Nagyobb kockára vágjuk a paprikát, a padlizsánt és a cukkinit. Kis lángon 10 percig pirítjuk a hagymát olívaolajon, majd sózzuk, és további 5 percig sütjük, ügyelve arra, hogy ne száradjon ki. Közben serpenyőben 2 evőkanál olívaolajon elősütjük, pirítjuk a paprikát, majd kivesszük a serpenyőből. Ugyanígy járunk el a cukkinivel, majd a padlizsánnal is. (Szükség esetén pótoljuk az olajat.) Lábosban, olívaolajon néhány percig pároljuk a paradicsomot, cukorral, zúzott fokhagymával ízesítjük, végül hozzákeverjük az összes zöldséget. Babérlevéllel, kakukkfűvel, bazsalikommal fűszerezzük, és lassú tűzön, lefedve 15-20 percig pároljuk a ratatouille-t. Az utolsó percekben megszórjuk aprított petrezselyemzölddel jó étvágyat :)


Balogh Gigi: Lecsós Muffin 2 bögre finomliszt 1 bögre tej 15 dkg vaj 1 tojás 2 teáskanál sütőpor 2 paprika 2 pari 1 hagyma 10karika füstölt kolbász A lecsot szokásos modon elkészited de zsírjára pirítod. A muffinhoz:A lisztet keverd össze a sütőporral A vajat keverd ki a tojással, majd öntsd hozzá a tejet. Apránként keverd össze a lisztes keverékkel.Végül keverd bele a lecsót.Adagold muffinsütőbe vagy papírformába a tésztát, majd előmelegített sütőben süsd 20 percig.:-)