Új jelszó kérése
MYLA MAGAZIN - STÍLUS, ÉLETMÓD, KREATÍV TIPPEK
2013.04.29 10:46

Hagyományőrző: Az igazi magyar Valentin-nap

Sok szép hagyományunk van, amelyek lassacskán a feledés sötét homályába merülnek. Némelyek gyorsabban, némelyek lassabban. Remélhetőleg egy-egy azért képes lesz még trendivé válni és újraéledni. Rovatunkban szép magyar hagyományokat mutatunk be.

 

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy május elseje a Valentin-nap magyar megfelelője. Hiszen utóbbi csak az elmúlt évtizedben jött igazán divatba, s egy átvett szokás – a május elsejéhez köthető hagyományokkal ellentétben. A szerelmes fiatalok ugyanis a májuskosár ajándékozásával, a májusfa állításával igazán szépen kifejezhetik érzelmeiket. A májuskosárhoz kapcsolódó szokásokat már bemutattuk, vegyük most szemügyre a májusfát!

 

A májusfa állítása Európa-szerte ismert rituálé, amely jelképezi egyrészt a természet újjászületését, másrészt a fiatalok ennek a segítségével is kimutathatják érzelmeiket szívszerelmüknek. A májusfát az udvarló fiú állítja kiválasztottja számára, de legtöbbször nem egyedül teszi azt, hanem barátai segítségével, mégpedig május elsejének éjjelén vagy hajnalán. A fiúk magas, sudár fákat választanak ki, feldíszítik, majd a lány kerítésének oszlopához rögzítik.


 

Színes szalagokat, leggyakrabban krepp papírt kötöznek a májusfára díszítés gyanánt, de manapság már kisebb ajándékokat is aggatnak rá, például édességet, parfümöt, ajándékcsomagot, virágot, ékszert! A májusfát a fiúk több helyütt is szerenád kíséretében állítják, amit követően a lány borral kínálja hódolóját és annak barátait. Egy-két fa állítása után már igen vidám a fiúcsapat! A következő napokban a lányok büszkén mesélhetik, hogy milyen nagy májusfát kaptak a szerelmüktől – esetleg hogy milyen szép Myla Trend ékszer volt a fán! :)

 

Régebben egy lány kapujához csak egy májusfa lehetett rögzítve, mára azonban már nem csak azon megy a verseny, hogy melyik lány kapott nagyobb vagy szebben díszített májusfát, hanem hogy mennyi májusfát kapott a lány. Ráadásul nem csak az udvarlók, hanem a rokonok is állítanak fát néhány helyen. Így könnyen megeshet, hogy egy-egy lány kerítését bizony több májusfa is ékesíti.

 

 

A falvakban általában állítanak májusfát a közösség részére is. Ez a fa jóval magasabb, mint amit a lányoknak állítanak, hiszen cél az is, hogy meg lehessen mászni: a fa tetejére ajándékokat aggatnak, így az ügyesebbek bezsebelhetik azokat, ha fel tudnak mászni értük. A májusfát pedig nem egyszerű megmászni, hiszen a kérgét lehántolják, így a fa igencsak csúszik. A közösség a fa kidöntésével, majd zenével és tánccal zárja az ünnepélyt május elsején.


 

Lányok, kezdjétek el terjeszteni, hogy a májusfára ékszer dukál! :)