Új jelszó kérése
MYLA MAGAZIN - STÍLUS, ÉLETMÓD, KREATÍV TIPPEK
2013.04.29 11:55

Az édesanyák ünnepe

Édesanyáink nagyon fontosak számunkra. Utánajártunk, mióta, miért és hogyan ünnepeljük az anyák napját.


Az anyák napját a világ minden táján ünneplik, de meglepő módon nem egységes időpontban. Magyarországon május első vasárnapján méltatjuk az édesanyákat, a legtöbb országban azonban május második vasárnapján teszik ezt.


Az anyákat már az ókorban is köszöntötték, de akkor még nem volt külön kijelölt napja, hanem a tavaszi ünnepeken köszönték meg az anyukáknak áldásos létezésüket, majd a középkorban vallási töltetet kapott a dolog (Angliában például a húsvét utáni negyedik vasárnapon tartották).


Az áttörést aztán az amerikai Anna M. Jarvis érte el, aki elszántan próbálta nemzeti ünneppé nyilváníttatni az anyák napját. Időt és energiát nem kímélve népszerűsítette ügyét, mígnem 1914-ben Woodrow Wilson amerikai elnök hivatalosan is nemzeti ünneppé nyilvánította az anyák napját. „Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az Anyák napját.”Minden édesanya megérdemli, hogy elismerjék, s ne csak ezen az egy napon. Ennek a legjobb módja pedig, hogy ha olyan ajándékot adunk neki, amely időtálló, s tökéletesen kifejezi nőiségét – egy Myla Trend fülbevalónál, nyakláncnál vagy karkötőnél jobbat el sem lehet képzelni. :)


Forrás: wikipedia